9. НОВЕМБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ

Диригент: Зоран Станисављевић
Солиста: Роберт Лакатош, виолина

ПРОГРАМ

Ј. Сибелиус – Тужни валцер, оп.44
П. И. Чајковски – Концерт за виолину и оркестар у Д дуру, оп.35

Allegro moderato
Canzonetta – Andante
III. Finale – Allegro vivacissimo

ПАУЗА

И. Стравински – Симфонија у Ес- дуру Oп.1

Allegro moderato
Scherzo – Allegreto
III. Largo
Finale – Allegro molto

ЗОРАН Станисављевић

ДИРИГЕНТ

Мр Зоран Станисављевић (1972), дипломирао је Дириговање 2001. на Факултету уметности у Приштини у класи проф. Јована Шајновића, а 2006. магистрирао на ФМУ у Београду, у класи проф. Јована Шајновића и проф. Даринке Матић – Маровић. Био је асистент диригента Академског хора СКЦ-а Универзитета у Нишу 1999 – 2004.

Године 2004. основао је Женски хор Студентског културног центра у Нишу. Са овим ансамблима је наступао у Републици Српској, Словенији, Македонији, Бугарској, Грчкој, Белорусији, Шпанији и Италији. Током сезоне 2002/3. био је ангажован као асистент диригента Нишког симфонијског оркестра. Наступао је и са Симфонијским оркестром Војске Србије “Станислав Бинички” – Београд, Оркестром Факултета уметности у Нишу, Камерним оркестром СКЦ-а Ниш, Камерним оркестром “Аморозо” – Лесковац, Камерним оркестром “Импресија” – Ниш, Камерним оркестром “Нова музика” – Ниш, Камерним оркестром “Империо” у чијем је оснивању 2010. и учествовао, Камерним оркестром Битола, С. Македонија, Камерним оркестром Полифонија, С. Македонија. Са Женским хором СКЦ-а Универзитета у Нишу освојио је бројна признања и награде, од којих издвајамо: Златну медаљу у категорији женских хорова на Међународном такмичењу хорова 2007. године у Бијељини, Република Српска, Награду за најбоље изведен програм у целини на ИХС 2008. у Нишу, Прву награду у категорији женских хорова на Интернационалном такмичењу хорова у Марибору, Словенија 2011. На Хорској недељи Европске асоцијације хорова 2010. године у Нишу изабран за вокалног педагога Еуро хора. Био је члан Уметничког савета ИХС у Нишу у периоду 2004-2010. Од 2012. године преузима Академски хор Студентског културног центра Универзитета у Нишу, као диригент и уметнички руководилац. Са овим ансамблом осваја престижне награде: Прву награду “Војислав Илић” у категорији великих хорова и диригената на Фестивалу “Хорови међу фрескама” 2013. године у Београду, Гран при и награду Најбољи диригент Фестивала на Интернационалном фестивалу хорова “Черноморски звуци” у Балчику, Бугарска, 2016. године, Сребрну медаљу на такмичењу хорова у Чешњу, Пољска, Прву награду Интернционалног хорског такмичења Чанаккале 2019, Турска. У оквиру међународних пројеката остварио је успешну сарадњу са Хором “24“ из Јорка, Велика Британија и хором Новог Бугарског Универзитета из Софије (ИПА пројекат). Са Академским хором СКЦ наступао је у Аустрији, Бугарској, Македонији, Републици Српској, Пољској, Словенији, Словачкој, Француској, Турској.

Од 2012. ангажован је у Нишком симфонијском оркестру као гост диригент.

Члан је стручних жирија на фестивалима у земљи и иностранству.

Ради као редовни професор на Факултету уметности у Нишу.

РОБЕРТ Лакатош

ВИОЛИНА

Идеални солиста раскошног, самоувереног тона, који у сваком тренутку настоји да задиви публику виртуозитетом“ (P. Connors, Bachtrach), виолиниста Роберт Лакатош, добитник је Прве награде на престижном Интернационалном виолинском такмичењу у Памплони, Шпанија 2015. године. Овај млади уметник пре тога освојио је Прву награду на такмичењу Mary Smart у Њујорку 2013, те престижне награде на такмичењима Андреа Постакини у Италији и Музичке омладине у Румунији. Ови успеси отворили су врата његовој интернационалној каријери на реномираним музичким сценама света.

Роберт Лакатош наступао је са симфонијским оркестрима Наваре, Малаге, Мадрида, Гетингена,  Кракова, Монтереја, Цириха, Истанбула, Љубљане, Новог Сада као и са Београдском филхармонијом.

Сарађивао је са еминентим диригентима данашњице као што су Габријел Фелц, Урош Лајовиц, Џејмс Џад, Мануел Хернандес Силва, Фабио Мекети, Николас Милтон, Лиор Шамбадал, Антони Вит, Филип Гринберг, Александар Марковић и многи други.

Роберт Лакатош рођен је у Новом Саду 1991. године. Одрастао је у музичкој породици, где му је ментор био отац, Имре Лакатош. Касније је дипломирао у класи проф. Дејана Михаиловића на Академијии уметности у Новом Саду. Студије наставља на Универзитету уметности у Цириху, а истовремено се усавршава код врхунских уметника као што су  А. Росенд, Ј. Рахлин, Р.Симовић и Р. Коелман. Ова искуства обезбедила су му трајни уметнички квалитет који развија бавећи се истовремено концертним и педагошким активностима.

Роберт Лакатош тренутно ради као професор виолине на Академији уметности у Новом Саду као и на Факултету Музичке уметности у Београду. Од 2018. године је уметнички вођа Камерног гудачког ансамбла Роберта Лакатоша сачињеног од уметникових студената, који за циљ има промоцију младих виолинских виртуоза.

Добитник је награде Искра културе 2017, признања Завода за културу Војводине које се додељује за савремено стваралаштво младом уметнику до 35 година.

Роберт свира виолину Антонија Страдиварија из 1709. године, из приватне колекције чувеног гудалара Владимира Радосављевића, чије гудало такође користи.