6. НОВЕМБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч
Гудачки квартет Опава (Чешка)
Солиста: Милош Мијатовић, кларинет (Србија)

ПРОГРАМ

Ј. Брамс: Квинтет за соло кларинет и гудачки квартет, х-мол Оп. 115

I став: Allegro
II став: Adagio
III став: Andantino
IV став: Con moto

Л. Шпор: Фантазија и Варијације за соло кларинет и гудачки квартет, ц-мол Оп. 81

МИЛОШ Мијатовић

КЛАРИНЕТ

Милош Мијатовић (1982), дипломирао кларинет на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Николе Срдића и Александра Тасића. Специјалистичке студије завршио на Факултету уметности у Нишу у класи проф. Анте Гргина. Усавршавао се код еминентних професора као што су: Ј. Гилад, М. Колинс, М. Бекавац, Е. Молинари и М. Арињон. Добитник прве награде на Интернационалном такмичењу у Барлети, Италија 2005. и 2006. године. Друга награда на Међународном такмичењу младих музичара у Падови, Италија.

Специјална награда на Интернационалном такмичењу камерних ансамбала у Суботици. Министарство културе и Универзитет у Новом Саду додељују му специјалну награду за уметничке активности, а 2011. године добија стипендију шведске владе.

Наступао је као солиста са оркестром Академије уметности из Новог Сада у Италији, Француској, Аустрији, Шведској, Енглеској и Србији. Наступао је на неким од најзначајнијих фестивала у Србији и иностранству: НОМУС, Међународна трибина композитора, Интернационални фестивал у Тролхетену, Шведска, Музички фестивал у Лондону, Енглеска и IMPULS међународна Академија за савремену музику у Грацу, Аустрија. Од 2001-2006., наступа као први кларинетиста Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду.

Од 2005. године стални је члан Интернационалног оркестра југоисточне европе на месту првог кларинетисте. Снимао је за ТВ и радио-станице у земљи и иностранству (РТС, РТВ, АРТ ТВ). Свира на кларинетима марке Селмер, модел Рецитал. Од 2013. године је редован члан No Borders Orchestra са којим наступа у земљи и иностранству.

Редован је члан Интернационалне асоцијације кларинетиста ICA у Америци и Европске асоцијације кларинетиста. Ради као доцент на Факултету уметности Универзитета у Нишу, Србија.

ЈАН Зламал

ВИОЛОНЧЕЛО

Основну музичку школу завршио је у Прагу, одсек виолончело. 2010. године уписао се на Прашки конзерваторијум, у класи професорке Ренате Страшрибкове. Уписао је Академију музичке уметности у Брну. Члан је разних камерних ансамбала и оркестара. Учествовао је на разним турнејама у Чешкој и иностранству као члан оркестра. Стално запослен као вођа групе за виолончело и концертмајстор у Шлеском позоришту у Опави. Поред тога, бави се педагошким радом и често свира као хонорарни члан оркестра Моравско-шлеског народног позоришта у Острави.

ВАЦЛАВ Колек

ДРУГА ВИОЛИНА

Студирао је на Конзерваторијуму Јаначек у Острави, где је успешно завршио школовање на одсеку за виолину. Након дипломирања на конзерваторијуму уписао је одсек за виолину Универзитета у Острави, где је завршио основне студије. Тренутно је на мастер студијама на истом факултету. Током школовања учествовао је на више такмичења у Чешкој, освојивши друго место на такмичењу Таленти за Европу у категорији камерне музике и друго место на такмичењу класицизма и гудачких инструмената у Брну. Тренутно ради као хонорарни виолиниста у оркестру Моравско-шлеског народног позоришта у Острави, а поред тога се бави педагогијом као приватни наставник виолине.

ЗДЕНЕК Прочазка

ВИОЛА

Након завршене Основне уметничке школе у Опави, уписао је Гимназију у Опави, а по завршетку средње школе уписао је Конзерваторијум Јаначек у Острави, одсеку за виолу, који тренутно похађа. Члан је гудачког квартета Дорато, са којим је освојио бројне награде на такмичењима Camerata Teplice, Talents for Europe, Карл Дитерс из Дитерсдорфа. Учествовао је на турнеји са Боемским симфонијским оркестром, свирајући на концертима у Берлину, Паризу, Барселони. Од 2020. године члан је оперског оркестра Шлеског позоришта у Опави, Чешка.

АРПАД Нађ

ПРВА ВИОЛИНА

Студије виолине завршио је на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Евгеније Кравцев. Свирао је у неколико камерних ансамбала и оркестара, међу којима су Новосадски камерни оркестар, Зрењанински камерни оркестар и Радионица камерне музике Ad Libitum. Био је члан Војвођанског симфонијског оркестра. У оквиру гудачког квартета Il Belpaese наступао је широм Србије и у иностранству, изводећи како програм репертоара класичног квартета, тако и дела савремених аутора. Био је запослен и у школи за музичке таленте у Ћуприји као професор виолине. Арпад је радио као наставник у музичкој школи Барток Бела у Ади. Био је дугогодишњи члан Котор Арт Фестивал оркестра у Црној Гори, чији је концертмајстор и координатор био 2 године. Од 2020. запослен као члан оперског оркестра Шлеског позоришта у Опави, Чешка.