27. ОКТОБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч
Емил Рибарски, клавир (С. Македонија)

ПРОГРАМ

Ф. Лист: Два одломка
Песма о колевци
Сиви облаци

М. Равел: Племенити и сентиментални валцери

I Moderé
II Assez lent
III Moderé
IV Assez Animé
V Presque lent
VI Vif
VII Moins vif
VIII Épilogue Lent

ПАУЗА

Ф. Шопен: 24 прелудијума Оп. 28

Agitato 2. Lento 3. Vivace 4. Largo  5. Molto allegro
Lento assai 7. Andantino 8. Molto agitato  9. Largo
Molto allegro  11. Vivace   12. Presto 13. Lento
Allegro 15. Sostenuto 16. Presto con fuoco
Allegretto  18. Molto Allegro  19. Vivace  20. Largo
Cantabile 22. Molto Agitato 23. Moderato
Allegro appassionato

Емил Рибарски

КЛАВИР

Емил Рибарски је рођен у Скопљу, Република Македонија, у породици професионалних музичара. Емил је своје образовање за клавир започео са шест година у школи Центар за музичко образовање (МБУЦ) у Скопљу.

Емил Рибарски је 2006. године дипломирао са највишим одликовањима на Музичкој академији у Скопљу, у класи Милице Сперовик-Рибарски.

Након тога наставља школовање на Академији Angelica Constantiniana у Риму са пијанисткињом Марчелом Крудели.

Студирао је једну академску годину на Државном конзерваторијуму Чајковски у Москви у класи професора Андреја Диева. Емил је 2009. године завршио мастер на Музичкој академији у Скопљу, у класи гостујућег професора Андреја Диева.

Емил Рибарски је докторирао клавирску интерпретацију 7. фебруара 2020. одбранивши докторску тезу на Универзитету Св. Ћирило и Методије: Пијанистичка фактура у комаду „24 прелудија оп. 28” Фредерика Шопена. На претходна два испита за клавирску интерпретацију извео је Бетовенов концерт бр. 3 за клавир и оркестар, а рецитал се састојао од дела Листа, Равела и Шопена. Ментори су му били познати пијаниста Хусеин Сермет и музиколог Викторија Коларовска-Гмирја.

Емил је добитник више такмичарских награда и признања: Друге награде на Шопеновом такмичењу младих у МБУЦ-у, Треће награде на Државном клавирском такмичењу у Скопљу (2001), Друге награде на Међународном омладинском интерфест клавирском такмичењу (2001), Прве награде на Међународном омладинском Интерфест клавирском такмичењу (2002), Прве награда на Међународном такмичењу Арс Косова у Приштини за сениоре (2010), и Прве награда на Међународном Интерфест-Битољском клавирском такмичењу (сениори, 2010). Такође је освојио Premio Filippo Trevisan 2010.

Емил Рибарски је наступао у Македонији, Русији, Турској, Немачкој, Италији, Шпанији, Србији, Грчкој, Албанији, Шведској, Француској и САД и у важним музичким центрима као што су Беч, Москва, Салцбург, Париз, Скопље, Рим, Истанбул, Хајделберг, Њујорк и Универзитет Канзас Сити (где је одржао предавање и мајсторски курс). Емил Рибарски је био члан жирија на 2. међународном такмичењу композитора „Нова музичка генерација 2020“ одржаном у главном граду Казахстана, граду Нур-Султан и био је члан жирија на 25. међународном такмичењу Шабит за клавир 2022.

Наступао је за Македонску телевизију. Његова извођења је снимио и емитовао Македонски државни радио.