28. ОКТОБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч
Клелиа Сгвера, виолина (Италија)
Вито Литури, клавир (Италија)

ПРОГРАМ

Р. Сакамото –  Последњи кинески цар
Р. Сакамото – Чај у Сахари
Р. Сакамото – Киша
Н. Рота – Улица, одломциe
Н. Рота – Љубавна тема из Ромеа и Јулије
Ф. Карпи – Ђепетова тема
Н. Пјовани – Добар дан принцезо
Г. Барбиери – Последњи танго у Паризу
Е. Мориконе – Било је некад у Америци, одломци

Клелиа СГВЕРА

ВИОЛИНА

Дипломирала виолину на Конзерваторијуму „N. Piccinni” у Барију, наставља своје студије усавршавајући се код међународно признатих мајстора. Виолиниста Оркестра Giovanile Italiana, сарађује са солистима као што су Gasdia, Milva, Bocelli, Bacalov и Kuarta. Наступала је под управом маестра као што су Ђулини, Акардо, Серембе, Ренцети, Рат, Париси.

Сарађује са бројним симфонијским и камерним оркестрима укључујуц́и и оркестар „Gusela“ из Пескаре, „Collegium Musicum“ из Барија, „Nuova Scarlatti“ оркестар из Напуља, Оркестар „Magna Grecia“ из Таранта, Оркестар Конзерваторијума у ​​Фођи и оном из Барија, оркестар позоришта Петруцели и позоришта из Барија.

Реализовала је радио-телевизијске и звучне снимке, као и бројне турнеје у Италији и иностранству. Интензивно се бави камерном музиком у разним формама, сарађујући на пројектима у позоришту са мајсторима као што су Albertaci, Foa, Gardini i Caruso. Професор је историје и музичке естетике на Музичком конзерваторијуму Чајковски у Ночера Теринезе (Катанцаро).

Вито ЛИТУРИ

КЛАВИР

Држи катедру за композицију на Конзерваторијуму „N. Piccinni“ у Барију. Дипломирао је композицију и дириговање оркестром на истом Конзерваторијуму у Барију. Његове композиције су снимане за „Rugginenti” (Милано) и „CM Classic” (Бари) и објављене у музичким издањима „Carrara” (Бергамо) и „Sorriso” (Бари); извођене су и на фестивалима савремене музике и концертима у Италији и иностранству.

Приближио се џезу под вођством Ника Марзилијана, а затим је похађао мајсторске курсеве џеза у Сијени. Свирао је, између осталих, са Франком Серијем, Гајем и Специјалистима и ансамблом Суони Висионари Феличеа Мецине. Заинтересован за позориште и за интеракцију музике са другим облицима изражавања, сарађивао је, између осталих, са глумцима Леополдом Мастелонијем, Емилиом Солфрицијем, Антониом Сторнајолом, Едоардом Сиравом и Марком Паолијем; такође је и један од оснивача Compagnia Teatro Prisma.