26. ОКТОБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Нишки симфонијски оркестар
Диригент: Орхан Салиел (Турска)
Солиста: Луиђи Борзиљо, клавир (Италија)

ПРОГРАМ

П. И. Чајковски – Италијански капричо, оп. 45
С. Рахмањинов – Клавирски концерт бр.2

  1. Moderato
  2. Adagio sostenuto

III. Allegro scherzando

ПАУЗА

П. И. Чајковски – Симфонија бр. 4 у еф-молу оп. 36

  1. Andante sostenuto
  2. Andantino in modo di canzona

III. Allegro

  1. Allegro con fuoco

Орхан Салиел

ДИРИГЕНТ

Рођен је 1968. године у породици музичара. Након што је завршио студије на Државном конзерваторијуму Универзитета Мимар Синан у Истанбулу за фагот, клавир и композицију, отишао је у Холандију, Rotterdam Codarts на даље студије дириговања и студија композиције, Конзерваторијум Sweelinck за дириговање у Амстердаму и Академију Sibelius за оркестарско, хорско и оперско дириговање.

У Финској је студирао код Јорме Пануле, Ерија Класа и Иље Мусина. Похађао је вођење мајсторских курсева код Валерија Гергијева у Италији и Карла Остерајхера у Аустрији.
Године 1993. и 1994. радио је у Kuhmo оркестру камерне музике као диригент и помоћник уметничког директора.

Његова каријера у Турској почела је извођењем Саломе Р. Штрауса без пробе у Истанбулској државној опери. Овај веома успешан наступ довео га је до тога да у наредне четири године буде диригент Истанбулске државне опере. Међу репертоаром којим је дириговао у овом периоду била су ремек дела као што су Г. Махлер 8. Симфонија, Аида, Турандот.

Након тога, постао је диригент Регионалног државног симфонијског оркестра Бурсе (1999-2011), а затим је био диригент Симфонијског оркестра Анталије (2011-2015). И даље је диригент и генерални музички директор Симфонијског оркестра Çukurova.

Током своје каријере, дириговао је многим симфонијским оркестрима у Турској и иностранству, укључујући Холандију, Данску, Финску, Немачку, Сједињене Државе, Кину, Мексико, Јапан, Шпанију, Пољску, Узбекистан, Мађарску, Кореју, Катар и Русију. Такође је стални гост диригент Симфонијског оркестра EAFIT у Медељину у Колумбији.

Поред своје каријере у класичној музици, спајајући турску музичку културу која је генерацијама присутна у његовој породици са годинама школовања у домену класичне музике, произвео је много нових пројеката и радова који спајају различите музичке дисциплине, покушавајући да представи новој публици полифону музику. Нека од ових дела извођена су и на концертима у иностранству.

Овим делима је започео нови жанр, који су прихватиле многе колеге и млађе генерације. Појавио се нови стил који окупља музичаре различитих стилова и дисциплина на принципима симфонијске музике, стварајући нова дела. Наставља свој рад у овој области разним пројектима, у потрази за новим хоризонтима турске музике.

Италијански пијаниста Луиђи Борзило је 2012. године започео своју концертну каријеру, током које је наступао у престижним салама Европе, Америке и Азије. Наступао је у САД-у (Carnegie Hall у Њујорку, Bicknell Family Center for the Arts у Питсбургу), у Аустрији (Mocarteum у Салзбургу и Musikverein у Бечу), у Чешкој (Auditorium of the Zakladni Academy у Прагу), у Пољској (Srodowisk Hall у Варшави, Galery Wiezy у Бидгошчу и Chopin Festival у Буско-Здроју), у Еквадору (Teatro Centro de Arte of Guayaquil), у Швајцарској (Offene Kirche of  Sils Maria), у Мексику (Sala Nezahualcoyotl у Мексиско Ситију и State Center for the Arts of Ensenada and Rosarito), у Босни и Херцеговини (Дом Армије из Сарајева), у Шпанији (Sala Eutherpe of Leòn и Civic Centre Can Deu у Барселони), у Турској (Концертна дворана Metropolitan, Адана), у Италији (Teatro Studio of Auditorium Parco della Musica у Риму, Teatro La Nuova Fenice у Озиму, Auditorium Gaber и Bocconi Универзитет у Милану, Teatro Politeama у граду Ламеција Терме), на Куби (Oratorio San Felipe Neri у Хавани и Sala Jose White у Матанзасу) и у Бразилу (Theatro Pedro II of Ribeirão Preto).

Луиђи Борзило

КЛАВИР

2014. године, одабран је од стране Маестра Сир. Антонија Папана, који га је позвао да под његовом управом свира на фестивалу који се сваке године обележава у родном селу његове породице и даизведе Бетовенов Царски концерт и Листов Први клавирски концерт. Штавише, Луиђи је позван да свира као солиста са неколико оркестара: Southeast Kansas Symphony на Универзитету државе Питсбург, Bacau филхармонијом, Orchestra Filarmonica della Calabria, Orchestra Sinfonica Città di Roma, Çukurova симфонијским оркестром, Orquesta Juvenil Universitaria Eduardo Mata, Orquesta del Lyceum Mozartiano de La Habana, Orquesta Sinfonica de Matanzas, Orquesta Filarmónica Municipal de Guayaquil and Orquestra Sinfonica de Ribeirão Preto.

Освојио је преко четрдесет награда на клавирским међународним такмичењима.

2017. дипломирао је на kонзерваторијуму Nicola Sala у Италији и наставио студије у Шпанији, где је стекао мастер диплому из музичке интерпретације на Универзитету Alfonso X el Sabio у Мадриду.

Луиђи је 19. јула 2021. дебитовао у Musikverein у Бечу изводећи Чајковског, Концерт за клавир и оркестар бр. 1.

У октобру 2021. Луиђи је позван у САД од стране Државног универзитета у Питсбургу да одржи мастерклас и солистички концерт са Симфонијом југоисточног Канзаса.

У пролеће 2022. Луиђи је направио турнеју по Италији, Мексику и САД где је позван да одржи мастерклас на Florida Atlantic универзитету.

У новембру 2022. Луиђи је започео светску турнеју са Рахмањиновим клавирским концертом бр.2.