1. НОВЕМБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч
Трио Аура (Северна Македонија)

ПРОГРАМ

Ш. Е. Лефебвре – Балада
Г. Доницети – Трио
Ј. Коециер – Трио
Х. Бифтинк – Трио „Игра шума“
Г. Шокер – Три игре
Иван Терзиев, аранжман Владимир Димовски – Ој ти момче, охриѓанч

Марјан Милошевски

ФАГОТ

Марјан Милошевски је дипломирао, а 2003 године и магистрирао фагот на Факултету музичке уметности у Скопљу, у класи професора П.Трајковског. У току студија је два пута као најбољи студент наступао са Македонском филхармонијом. Професионалне почетке везује за камерни оркестар за модерну музику Света Софија са којим наступа на Охридском лету и Данима македонске музике.

После мајсторске школе у Дубровнику 2002. године, добија позив за сарадњу са оркестром за нову музику „Сонемус“. Са овим оркестром је остварио бројне концерте на Балкану и у многим европским центрима. Године 2004 је основао музичку радионицу „Ад либитум“ са нагласком на дрвеном дувачком квартету и квартету фагота.

Активан је у више камерних састава: Трио опере, Кон темпора, Дувачки квинтет Македонске опере и балета, Трио Аура и др.

Тренутно је први фаготиста Македонске опере и балета и ванредни професор фагота на Факултету музичке уметности у Скопљу. Милошевски је фаготиста млађе генерације који на свом репертоару успешно одржава и дела старих мајстора као и дела најновијих праваца класичне музике.

Ана
Гацева

КЛАВИР

Ана Гацева ради као редовни професор клавира на Факултету музичке уметности у Скопљу. Дипломирала је и магистрирала клавир на ФМУ у Скопљу, као најбољи студент генерације са признањем cum laude.

Парарелно је дипломирала  и магистрирала клавир и камерну музику на светски реномираној музичкој академији Ecole Normale Superieure de Paris Alfred Cortot. Докторску дисертацију из клавирске интерпретације је одбранила под менторством проф Емеритус С. Јанг са Тринити Колеџа у Лондону. Гацева издаје књигу „Пијанистичке технике у концертима извоџача свјетске музичке сцене“. Пут усавршавања је води на светски познату Моцартеум Академију коју је завршила у класи проф. Дел Виња.

Гацева се издваја као једна од најактивнијих и најуспешнијих солиста у својој земљи. Сарађивала је са врхунским пијанистима и педагозима као што су Моник Дешосе, Рамзи Јаса, Шантал Дебуши, Жан Клод Пентје, Милена Молова, Александар Штаркман, Жени Захариева итд. Добитник је више високих државних и меџународних награда и реализовала је бројне концертне наступе. По позиву угледних коцертних сала и институција, Гацева је концертирала у Њујорку, Паризу, Риму, Бечу, Салзбургу, Берну, Амстердаму, Минску, Киеву, Дрездену, Букурешту, Љубљани, Загребу, Софији, Пловдиву, Београду, Порторожу, Макарској, Диемену, Омишу, Бару, Цетињу, Логатецу… Гацева је чест солиста Македонске Филхармоније, Омладинског интернационалног оркестра, Руског академског оркестра, Оркестра за савремену музику Света Софија, Битолског камерног оркестра, на фестивалима Охридско лето, Минско прољече, Les concerts de Midi&Demi, Noordenbergconcert, Kamermuziek “DE HOOP”, Киевски музички фестивал, Meridian Festival Bucharest, Museum De Buiten Plaats, Загребски летњи фестивал, Пиранске музичке вечери, Барски љетопис, Еспресиво, НИМУС, ЛЕДАМУС, Concerti del  Tempietto, Денови на македонска музика, Штипско лето, Макарски љетни фестивал, Фестивал у Омишу, Љубљански композиторски форум, Хварске летње приредбе..

Добитник је високе награде Георги Божиков за најбољег музичког извођача 2012 године.

Страшо
Темков

ФЛАУТА

Страшо Темков је један од најуспешнијих македонских уметника своје генерације. Дипломирао је на ФМУ у Скопљу, а магистрирао на музичкој академији „Панчо Владигеров“ у Софији, Бугарска. Током студија је сарађивао са еминентним европским и светским уметницима и педагозима, што је резултирало бројним наградама на републичким и савезним такмичењима младих уметника бивше СФРЈ. Од 1991 год. је ангажован као соло флаутиста Македонске филхармоније.

Таленат и жеља за уметничком реализацијом га је довела на концертне подијуме као солисту са великим бројем оркестара: Македонска филхармонија, Француско- америчкикамерни оркестар, Камерни  оркестар Македонске Филхармоније, Камерни оркестар Аморозо. Одржава концерте као солиста и као члан македонског дувачког квинтета и многих других камерних састава.

Наступа на многобројним фестивалима у земљи и у иностранству: Охридско лето, Јесење музичке свечаности, Скопско лето, Дани македонске музике, Хераклијске вечери, Арт Аполонија – Софија (Бугарска), НИМУС и ЛЕДАМУС (Србија), Еспресиво- Цетиње, Барски љетопис- Бар и Међународни дани камерне музике- Никшић (Црна Гора), затим Хрватска, Италија, Француска, Енглеска, САД. Један је од ретких македонских уметника који је наступао у престижном Карнеги холу у Њујорку.

Репертоар Страше Темкова обухвата дела од барока до савремене музике. Изразита је његова тежња за промовисањем савременог домаћег и страног стваралаштва за флауту. Издао је два компакт диска са пијанисткињом Маријом Вршковом. Темков је оснивач квартета флаута Аулос. Редовно учествује као члан жирија на домаћим и међународним такмичењима. Уметник је упечатљивог стила и израза.