3. НОВЕМБАР

Дворана Нишког симфонијског оркестра, 20ч
Мауро Паоло Монополи, виолончело (Италија)
Леонардо Пјердоменико, клавир (Италија)

ПРОГРАМ

Л. Бокерини – Соната за виолончело и клавир у а-молу (Г4)

Allegro
Adagio
Affettuoso

Е. Григ – Соната за виолончело и клавир оп. 36

Allegro agitato
Andante molto tranquillo
Allegro molto e marcato

И. Стравински – Италијанска свита

Introduzione
Serenata
Aria
Largo
Tarantella
Minuetto e Finale

Мауро Паоло Монополи

ВИОЛОНЧЕЛО

Рођен у јуну 2000. године, почео је да учи виолончело већ са 5 година, а завршну диплому виолончела је стекао са 17 година на Piccinni конзерваторијуму у Барију, са оценом 10/10 Magna Cum Laude, која никада пре тога није додељена виолончелисти у историји Конзерваторијума у Барију. Такође, 2013. године дебитовао је као солиста са Николо Пичини оркестром Конзерваторијума у Барију изводећи Варијације Никола Паганина на тему Росинијевог Мојсија. У августу је наступио у присуству министра културног наслеђа Масима Бреја и добио је сјајне похвале.

Такође 2013. године примљен је на престижне курсеве Академије Штауфер фондације у Кремони уз похвале маестра Рока Филипинија за музичке и техничке вештине, као најмлађи виолончелиста икада примљен, са само 13 година. 2014. дебитовао је у театру Curci у Барлети и исте године освојио Прву награду и стипендију на Talents of Music – International Association of Lions Club и другу награду на Tournoi International de Musique de Paris (TIM Competition). Године 2015. дебитовао је за Camerata Musicale Barese на запаженом концерту за виолончело и клавир и у Театру Форма у Барију као солиста на концерту за виолончело и оркестар 1925 Нина Роте. Године 2016. дебитовао је у Театру Giordano of Foggia for the Amici della Musica of Foggia. 22. јуна 2016. добио је од италијанског председника Парламента медаљу за уметничке заслуге на националном и међународном плану.

У мају 2017. наступао је на концертима у Концертној дворани Московског конзерваторијума и у Концертној дворани Музеј Куће Чајковског у Клину за Пролећни фестивал Чајковског – Такмичење Звезде Чајковског. У јуну 2017. био је добитник награде и лауреат на X међународном такмичењу младих музичара Чајковски. Једини италијански музичар награђен у историји такмичења, Мауро Паоло побеђује међу преко 400 кандидата из целог света, према оцени жирија у саставу Сергеј Ролдугин, Кирил Родин, Борис Андријанов, Ласло Мезо, Марти Руси, Равил Кулмаметов, Унил Јин, На Мула. У септембру 2017. наступио је као солиста, уз пратњу Московског камерног оркестра, на 5. међународном фестивалу руске и италијанске културе Oci ciornie. У мају 2018. наступио је као солиста на 2. међународном фестивалу Чајковски у Москви у Концертној дворани Гњесин. У фебруару 2019. године, на позив Академије Сибелијус, наступио је као солиста на Челофесту у Musiikkitalo Concert House у Хелсинкију.

Мауро Паоло је наступао као солиста са оркестрима као што су Orquestra Sinfónica Simón Bolívar de Venezuela (Rococò Variations by Piotr Tchaikovsky) и Филхармонијски оркестар Астане (Prokofiev Sinfonia Concertante са 16 година). Његови партнери у камерној музици су Симоне Грамаглиа, Алесандро Дељаван, Бенџамин Бејкер, Анастасија Ушакова, Лиза Јасуда, Ејал Клес и многи други. Он је ученик Рока Филипинија од своје 13. године. 2021. био је једини италијански виолончелиста који је примљен у завршну фазу Женевског међународног такмичења виолончела.

Леонардо Пјердоменико

КЛАВИР

Добитник награде жирија Raimond E. Buck на међународном пијанистичком такмичењу Ван Клибурн 2017, Леонардо Пјердоменико је описан од стране критичара као пијаниста код ког су високо развијена техника и култивисани звук комбиновани са маштом и темељном, скрупулозном музикалношћу” (Patrick Rucker, Gramophone UK).

Такође је, са само 18 година, добио прву награду на 28. клавирском такмичењу Premio Venezia, одржаном у Театру La Fenice: отуда и сарадња са оркестрима као што су Fort Worth Symphony, Orchestre Royal De Chambre de Wallonie, Teatro La Fenice Симфонијски оркестар, Оркестар La Verdi  у Милану, Nordwestdeutsche филхармонија, Вухан филхармонијски оркестар, Северночешка филхармонија и са диригентима као што су Ив Абел, Дијего Матеуз, Николас Мекгеган, Џејмс П. Лиу и Јан Кучера.

Леонардо је редовно позиван у најзначајније италијанске и међународне концертне дворане и фестивале, укључујући: Sala Verdi на Конзерваторијуму и Teatro alla Scala у Милану, Teatro La Fenice у Венецији, Salle Moliere у Лиону, Maison de la radio у Паризу, Шопенове фестивале у Паризу и у Ноханту, Auditorium Parco della Musica у Риму, Filharmonia Narodowa у Варшави, Flagey у Бриселу, Лист Фестивал у Утрехту, Bass Hall in Fort Worth (TX), Меркин концертна дворана у Њујорку, Qin’tai концертна дворана у Вухану, Болоњски фестивал, концертна дворана Фазиоли.

Међу најзначајнијим моментима сезоне 2022. је деби у сезони камерне музике Accademia Nazionale di Santa Cecilia, са италијанском премијером Симфоније псалама Стравинског у Шостаковићевој обради за клавирски дуо и хор и снимак Дворакових Бриљантних класика, клавирски концерт, са камерним оркестром Чешке филхармоније под диригентском палицом Вахана Мардиросиана.

Већ је објавио три албума са издавачком кућом Piano Classics: његов деби албум, посвећен делима Франца Листа, донео му је избор уредника часописа Gramophone UK и номинацију за снимак године на Preis der Deutschen Schallplattenkritik (награда удружења немачких музичких критичара).

Рођен у Абруцу, у Италији, Леонардо је студирао на Конзерваторијуму у Пескари, а 2017. године је магистрирао клавир на Accademia di S. Cecilia у Риму у класи М° Бенедета Лупа. 2016. године освојио је стипендију за похађање Музичке академије West у Калифорнији, сарађујући са маестрима Џеремијем Денком, Жан-Ивом Тибодеом, Џеромом Ловенталом, Џулијаном Мартином и Леоном Флеишером. Наставио је студије на Конзерваторијуму у Фођи, под руководством М° Алесандра Дељавана, а тренутно је студент Вилијама Гранта Набореа на Међународној клавирској академији на језеру Комо.

Као страствени камерни музичар, Леонардо редовно сарађује у дуу са виолончелисткињом Ериком Пикоти.

Често је гост италијанског националног радија Rai Radio 3, а његове снимке и наступе уживо емитују и Medici.tv, RTBF (Белгија) и Радио Француска. Леонардо је тренутно запослен као професор клавира на музичком конзерваторијуму у Фођи и Академији Авос у Риму.