ПРОГРАМ

Ј. С. Бах
Соната за виолину и клавир ха мол
• Adagio
• Allegro
• Andante
• Allegro

Ј. Брамс
Соната за виолину и клавир оп. 108
• Allegro
• Adagio
• Un poco presto e con sentimento
• Presto agitato

И. Стравински
Италијанска свита за виолину и клавир
• Introduzione
• Serenata
• Tarantella
• Gavotta con due Variazioni
• Scherzino
• Minuetto e Finale

АНАСТАСИЈА Марић

ВИОЛИНА

Анастасија Марић je рођена у Бањој Луци 1999. године.
Основну музичку школу „Владо Милошевић“ уписује у класи Душана Шестића, а на четвртој години наставља школовање у класи Бојане Обрадовић.

Током школовања, из области соло виолина, камерна музика и оркестар, учествује на бројним такмичењима широм региона, на којима постиже високе резултате.

Као солиста са гудачким оркестром први пут наступа у основној музичкој школи, а затим и са хармоникашким оркестром у средњој музичкој школи.

По завршетку средње школе, добија Светосавску награду музичке школе Владо Милошевић и награду Ђака генерације.

Године 2018. уписује студије виолине на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Маје Јокановић, да би другу годину студија наставила у класи проф. Ивана Оташевића.

Са почетком студија, ступа на позицију прве тути виолине оркестра Академије уметности. Током академског образовања, учествује на бројним концертима, такмичењима и многим свечаностима као соло извођач, члан оркестра те као члан камерних ансамбала.

У изведби Вивалдијевог концерта за четири виолине и оркестар наступа као друга соло виолина.

Учествује и у манифестацији „Дани Владе С. Милошевића“ као солиста, те као концертмајстор академског оркестра под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић и Душана Урошевића.

Од 2017. године, на позицији прве тути виолине, наступа са Бањалучком филхармонијом широм региона. Као члан оркестра сарађивала је са солистима Стефаном Миленковићем, Слободаном Тркуљом и другима.

Године 2019. свирала је на позицији прве виолине у Оркестру младих БиХ у сарадњи са World Youth Orchestra под диригентском палицом Дамијана Џурана.

Учествовала је као солиста у снимању диска поводом 80 година постојања школе „Владо Милошевић“, те као члан оркестра у снимању „Свите за обоу и оркестар“ Владе Милошевића.

Вишегодишњи је члан и бањалучког оркестра „Рок Симфонија“ на позицији друге виолине. На истој позицији свира и са камерним оркестром „Бан Светислав Тиса Милосављевић“.

Тренутно је апсолвент на Академији умјетности и на Филолошком факултету на одсјеку за Српски језик и књижевност.

Као студент Филолошког факултета, стипендиста је фонда „др Милан Јелић“.

Наступа у региону. Ради у звању редовног професора на катедри за клавир Академије умјетности у Бањој Луци.

Тренутно похађа Докторске студије клавира на ФМУ у класи ред. проф. Љиљане Вукеље.

ДИНКО Благојевић

КЛАВИР

Динко Благојевић рођен је у Градишци, Република Српска.

Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Магистрирао је на Академији уметности Бања Лука у класи истог професора.

Усавршавао се на мајсторским курсевима професора Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан-Клод Пенетијеа и Александра Сердара.

Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду те на концертима студената клавирског одсека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио телевизију Републике Српске.

На Академији уметности у Бањој Луци је запослен од 1999. године. Од првих дана професионалног ангажмана учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града.