СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Дворана Нишког симфонијског оркестра

ПРОГРАМ

Ф. Менделсон
Симфонија бр.5 „Реформаторска“
• Andante
• Allegro vivace
• Andante
• Andante con moto

Пауза

Л.В. Бетовен
Концерт за клавир и оркестар бр. 3, ц- мол, оп.37
• Allegro con brio
• Largo
• Rondo. Allegro – Presto

ДЕЈАН Савић

ДИРИГЕНТ

Дејан Савић (1957), истакнути српски диригент.

Дипломирао је дириговање на Факултету музичких уметности у Београду, а на Академији уметности у Новом саду као први у историји ове установе стекао је звање Магистар дириговања.

Као диригент радио је у Народном позоришту у Београду. Своју диригентску каријеру започео је 1989 године у Нишком симфонијском оркестру. Поред тога, био је музички руководилац Камерног
оркестра PRO CLASSICA, Мешовитог хора Браћа Барух.

Као први и до сада једини музички уметник био је Управник Народног позоришта у Београду, као и директор опере и све то наизменично у периоду од 2001/2018 године.

Добитник је Вукове награде, Награде Златни беочуг, Италијанског ордена Сребрне звезде за заслуге у култури, Ордена Малтешког реда за културну сарадњу, Награде савеза Културно уметничких друштава и друго.

Од најзначајних гостовања и сарадњи са иностраним уметницима, издвајамо: као диригент је гостовао у Грчкој, Израелу, Бугарској, Холандији, Немачкој, Румунији, Ирској, Русији, САД, Кини,
Кореји, Француској, Грузији, Италији, Аустрији, Швајцарској, Шпанији и дрзго, наступајући са многим угледним оркестрима и оперским кућама Европе, Америке и Азије.

Његова педагошка каријера подразумева професорски ангажман на неколико Музичких академија у земљи и иностранству као и низ мајсторских курсева у више европских земаља, које одржава и данас.

Учествовао је у раду више знаменитих међународних конкурса и такмичења, како у земљи, тако и у иностранству. Сарађивао је са некима од највећих имена света музике широм планете.

dejan

Дејан Савић је снимао за радио и ТВ, a реализовао је и више трајних снимака, ЛП издања, аудио касета, компакт и ДВД дискова у издању ПГП РТС и других компанија.

Говори и пише енглески, француски, немачки, италијански и руски језик.

paris

Рођен је у Солуну, у Грчкој. Са 15 година стекао је клавирску диплому, прву награду и одлику за виртуозност као студент Јаниса Адамидиса на Конзерваторијуму града Катерини.

Студије је наставио на Универзитету за музику и сценске уметности у Минхену код проф. Франца Масингера, где је дипломирао на одсеку уметничког клавира у класи проф. Томаса Бекелера, као стипендиста Немачке националне академске фондације. Поред тога, завршио је мастер студије „Обука соло клавира” и постдипломске студије клавира код проф. Жака Рувијеа на Универзитету Mocarteum у Салцбургу.

Добио је уметничку подршку од реномираних пијаниста као што су Murrai Perahia и Andras Schiff.

PARIS Tsenikoglou

КЛАВИР

Paris Tsenikoglou је неусмњиво, један од највећих талената своје генерације. Награђивани грчки пијаниста је у више наврата добијао одличне критике страних часописа на рачун својих наступа и дискографије. Süddeutsche Zeitung га је описао као „миљеника Богова“ и „чудесно откриће“.

Наступа у познатим просторима као што су Herkulessaal из Минхенске резиденције, Бетовен Хаус Бон, Großer Saal Mozarteum Салцбург, Saint-Merri у Паризу, Auditorio Victor Villegas у Мурсији и Солунски Мегарон.

Као солиста, сарађивао је са Минхенским симфонијским оркестром, Филхармонијом Бад Рајхенхал, Солунским државним симфонијским оркестром, Оркестром Института Шандор Вег из Салцбурга, Симфонијским оркестром Региона Мурсија, Симфонијским оркестром Ниша и другим.

Иза себе има велики број снимака за Баварску радиодифузну компанију, Немачки радио и Национални радио Шпаније. Његов деби албум „Debussi: Images – Chopin:
Preludes” који издаје Oehms Classics, постигао је велики успех на најпопуларнијим радио станицама класичне музике.

Paris Tsenikoglou је добитник 1. Steinvai Promotion Prize у Минхену, 1. Моцарт награде Универзитета Mocarteum у Салцбургу и ClaMo Music International Piano Competition у Мурсији.

Као клавирски педагог, тренутно предаје на Музичкој школи у Инзбруку, док је раније предавао на Државној музичкој школи Горње Аустрије. Држао је мајсторске часове клавира на Музичкој академији ClaMo у Мурсији и на општинским конзерваторијумима у Катерини и Кавали.