ПРОГРАМ

В.А.Моцарт
Концерт за кларинет и оркестар А дур KV 622
• Allegro
• Adagio
• Allegro

О. Поповић
Three summer days (Три летња дана) за соло кларинет,
гудаче и перкусије
• First day – Први дан (Allegro moderato)
• Second day – Други дан (Andantino)
• Third day – Трећи дан (Allegro danzante)

Пауза

Ж. Бизе
Симфонија у Це дуру
• Allegro vivo
• Adagio
• Allegro vivace
• Allegro vivace

ОГЊЕН Поповић

КЛАРИНЕТ

Огњен Поповић је рођен 1977. године у Панчеву где је завршио нижу и средњу музичку школу.

Студије је наставио у Штутгарту, а дипломирао и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену у класи проф. Улфа Роденхојзера.

Поповић је концертирао широм света као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Радио оркестром Валенсије, Београдском филхармонијом, РТС симфонијским оркестром, Гудачима Светог Ђорђа и другима.

Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестром Државне опере из Штутгарта, Немачком камерном академијом из Нојса, Симфонијским оркестром из Пасауа, Фестивалским оркестром Марибор.

Освајао је награде на такмичењима Феликс Менделсон у Берлину 1998. и међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1997.

Од 2002. Поповић је соло кларинетиста Београдске филхармоније, а исте године оснива ансамбл за камерну музику Балканска камерна академија. Са познатим немачким камерним ансамблом Вилла Мусица је одржао велики број концерата у Немачкој и Шпанији и снимио компакт дискове са делима Р. Штрауса и А. Понкијелија.

Своју ауторску музику изводи и снима најпре са бендом ,,Огњен и пријатељи”,( 4 ЦД-а), а потом са Огњен Поповић Бенд-ом ( 1 ЦД). 2020. године реномирана издавачка кућа Генуин из Лајпцига/Немачка објављује његов компакт диск у сарадњи са пијанисткињом Мирјаном Рајић. Чувени композитори Станојло Рајичић, Дејан Деспић и Анте Гргин су му посветили нека од својих дела.

Поповић је уметнички директор фестивала камерне музике ,,Classic Fest” у Панчеву. Држао је мајсторске курсеве у Немачкој, Шпанији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Македонији и многим градовима Србије.

Од 2015. води интернационалну радионицу за кларинет ,,Делиблатска пешчара – Чардак”. Био је ангажован и као гостујући доцент на академији за камерну музику ,,Villa Musicа” из Маинца/ Немачка.

Од 2010. предаје кларинет на Факултету музичке уметности у Београду. 2012. је докторирао на ФМУ у Београду. Немачка издавaчка кућа Edition Diewa Verlag из Минхена од 2015. године објављује његове композиције.

У септембру 2017. усавршавао се у Равени (Италијa) на мајсторском курсу за италијанску оперу који је водио Рикардо Мути.

Сарађивао је са Војвођанским симфонијским оркестром, Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Зрењанинском, Суботичком и Бањалучком филхармонијом, Оркестром «Чешки виртуози» из Брна, Камерним оркестрима «Камерата академика», Државним оркестром из Брауншвајга (Немачка).

АЛЕКСАНДАР Којић

ДИРИГЕНТ

Александар Којић je рођен у Новом Саду. После завршених основних и специјалистичких студија дириговања, на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на неколико различитих мајсторских курсева: у Београду код проф. Уроша Лајовица, Бечу код проф. Марка Стрингера (Universität fűr Musik und darstellende Kunst, Wien), Мајнцу – курсеви из хорског дириговања (проф. Erwin Ortner и Frieder Bernius, Meinz), Утрехту – курсеви из хорског дириговања (проф. Timothy Brown, Utrecht), као и на радионицама за стару музику (Helmuth Rilling – Mainz и Ton Koopman – Utrecht).

Након повратка у Србију сарађује с камерним оркестром Camerata academica из Новог Сада и бива ангажован као диригент Омладинског симфонијског оркестра
Средње музичке школе „Исидор Бајић”. Убрзо, 2010. године, добија позив за место диригента у Опери Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду. Од августа 2012. до априла 2014. био је директор Опере Српског народног позоришта.

Поред стандардног оперског репертоара, доказао се и на пољу модерне опере. Извођење опере Милева, савремене композиторке Александре Вребалов, награђено је годишњом наградом Српског народног позоришта за најбољу оперску
представу у 2012. години. Француска телевизија ARTE снимила је извођење након чега је Милева ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012.

У протеклих неколико година Којић је гостовао у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Загребу и ХНК Ивана пл. Зајца Ријека (Хрватска), Сегединској опери (Мађарска), Театру Опере и Балета у Краснојарску (Русија), Народном позоришту у Београду, Државном театру у Брауншвајгу (Немачка).