ПРОГРАМ

Jean-Marie Leclair
Sonata D-dur, Op.9, No.3
• I Unpoco andante
• II Allegro
• III Sarabanda: Largo
• IV нTambourin: Presto

Simeon Ten Holt
• Aforizam 2

Fritz Kreisler
• U tempu menueta
• Radostljubavi
• Mukeljubavi
• Lepiruzmarin

Joseph-Nicolas-Pancrace Royer
• Vrtoglavica, za klavir

Camille Saint-Saëns
• Introduction et Rondo capriccioso

ЈОВАН Колунџија

ВИОЛИНА

Јован Kолунџија је рођен у Београду, где је магистрирао на Музичкој академији у класи професора Петра Тошкова, а усавршавао се код чувеног виолинисте Хенрика Шеринга.

Иза себе има завидну светску каријеру и више од четири хиљаде одржаних
концерата у земљи и иностранству.

Јован Kолунџија је оснивач Центра лепих уметности у Београду, који носи назив Гуарнериус по Гуарнериусовој виолини из 1754. године, на којој Јован наступа последњих двадесетак година. Наш уметник поред својих концерата, део свог времена посвећује промовисању и даљем школовању младих талената у својој уметничкој задужбини – Установи Гуарнериус, која је постала најатрактивнија камерна дворана у Београду и у којој је, од њеног оснивања 2001. године, реализовано више од 850 уметничких програма.

Одлуком Владе Републике Србије, Установа Гуарнериус је 2013. године добила статус Установе културе од националног значаја.

Бројне награде и признања сведоче о високим уметничким достигнућима маестра Kолунџије, како у земљи, тако и у иностранству, а неке од њих су: специјална диплома на Међународном такмичењу Вијењавски у Познању 1967., прва награда на такмичењу младих југословенских виолиниста у Загребу 1969., диплома на Међународном такмичењу Жак Тибо у Паризу 1969., специјална диплома на Међународном такмичењу Kарл Флеш у Лондону 1970., прва награда на Такмичењу Сабре Марокин у Мексику 1971., повеља Савеза музичких уметника Југославије
Златна лира (највећа југословенска уметничка награда), за најуспешнија уметничка остварења између два конгреса 1974.-1979., Грамата Патријарха српског Господина Павла 2004., годишња награда Златни Беочуг за трајни допринос култури Београда 2006., априлска награда града Београда за музичко и музичко сценско стваралаштво 2007., Плакета Града Сарајева 2007., Извођач године 2011. додељена од стране часописа Музика класика, Републичко признање „Kапетан Миша Анастасијевић“ за афирмацију музичке културе Србије у свету 2014., Вукова награда за дугогодишњи допринос развоју културе 2014…

1994. године маестро Kолунџија је као солиста са Београдском филхармонијом и Гудачима Светог Ђорђа, извео програм ДЕСЕТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ који се састојао од десет виолинских концерата за само четири дана. Kрај 2008. године обележио је маестрални концертни подухват Јована Kолунџије – пројекат ВОЛИТЕ ЛИ БЕТОВЕНА у четири узастопне вечери донео извођење интегралног опуса Бетовенових соната за клавир и виолину, што је био прави куриозитет, не само за Београд, већ и за светску музичку сцену.

jovan

Ово је био несвакидашњи подухват који се на концертним подијумима у свету ретко реализује. Настављајући традицију децембарских дружења са београдском публиком, маестро Kолунџија је на концертима БРАВИСИМО МАЕСТРО МОЦАРТ! уз сарадњу четири пијанисткиње извео 15 Моцартових соната, што је још један амбициозан пројекат, који је обележио концертну сезону 2009/10.

2010. године Јован Kолунџија је концертним пројектом У ЧАСТ ВЕЛИKОМ БРАМСУ, заокружио идеју извођења целокупних опуса соната великих аутора, с обзиром да је програм представљен публици на Kоларцу, али и широм земље, донео комплетан опус соната Јоханеса Брамса за виолину и клавир.

Наступао је са светски признатим уметницима као што су: Хенрик Шеринг, Алдо Чиколини, Алексис Вајсенберг, Ловро Матачић, Вацлав Сметачек, Оскар Данон, Алексис Хаузер, Вероника Дударова, Kениширо Kобајаши, Ханс Петер Франк, Јевгениј Светланов, Kарло Цеки, Сикстин Ерлинг, Павле Дешпаљ, Живојин Здравковић, Милан Хорват, Младен Јагушт, Шелдон Моргенстерн…

Наступао је у најпознатијим светским концертним дворанама попут Kарнеги Хола у Њујорку, концертне дворане Чајковски у Москви, Гаво у Паризу, Сале филхармоније Жорж Енеску у Букурешту, Санта Ћећилија у Риму, Беас Артес у Мексико Ситију, Геванд Хаус у Лајпцигу, концертне дворана Дворжак… Наступао је на специјалним концертима који су били у организацији УНЕСKО у Београду и Паризу и био је члан ФИАМ-а – УНЕСKО. Снимио је велики број ЛП-а и ЦД-а, емитованих на многим међународним ТВ и радио станицама, а само у оквиру снимљених програма РТС-а, има преко двеста сати снимљеног материјала.Одржао је велики број хуманитарних концерата.

nada

Током седамдесетих и осамдесетих година XX века била је члан београдског Ансамбла за другу нову музику који је поново активан после 40 година.

Упоредо са уметничком каријером, радила је на Факултету музичке уметности у Београду (1981.– 2015.). Заинтересовала је многе младе музичаре за савремени музички израз и са студентима у више наврата организовала годишње концерте. Уметнички је директор Центра лепих уметности Јована Колунџије „Guarnerius“ од његовог оснивања, 2001. године.

У промоцији нове музике, Нада се не фокусира само на пијанистички репертоар, већ подржава иновативне начине уметничког израза. Као уметнички директор првог међународног фестивала електронске вишемедијске уметности, електронске и радиофонске музике Art of Sounds (2008.) иницирала је и организовала промоцију више од 40 радова уметника из Аустралије, Канаде, САД и Азије.

НАДА Колунџија

КЛАВИР

Нада Колунџија рођена је у Београду. Клавир је учила код Ружице Раденковић у Музичкој школи „Јосип Славенски“. Дипломирала је у класи Душана Трбојевића на Музичкој академији у Београду а специјализирала код Золтана Кочиша на Музичкој академији „Франц Лист“ у Будимпешти (Мађарска). Усавршавала се на мајсторском курсу Шандора Фалваија у Печују (Мађарска).

Нада Колунџија је концертна пијанисткиња, пасионирани промотер савремене музике.

Одржала је преко хиљаду концерата у двадесет осам европских земаља, и широм света (САД, Канада, Мексико, Кина, Индија, Тајланд). Гостовала је на бројним фестивалима и добитница је интернационалних награда и признања. Годинама је публику упознавала са делима „класика“ XX века и проширивала свој репертоар композицијама савремених аутора. На њеном обимном репертоару увек су се налазила и дела домаћих композитора, од којих су јој многа и посвећена.

Велики број композиција извела је премијерно.

Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Своје наступе је обогатила и свирањем препарираног клавира, клавира играчке, снимљених звучних матрица, вишемедијским концептима, четврт степеном музиком за два клавира итд. Редовно наступа са својим братом, Јованом Колунџијом, виолинистом интернационалне каријере. Била је дугогодишњи сарадник ансамбла Les AMIS из Торонта.